A bogyósgyümölcskertész fia

A bogyósgyümölcskertész fia

A történet a hetvenes évek elején indul, s a nyolcvanas években ér véget. Egy vidéki fiú, afféle mesehősként, elhatározza, hogy felmegy a fővárosba, rockzenész lesz. Milyen események alakítják ennek a fiúnak az életét? Kamaszregény, s egyben egy kor összegzése is a kötet. Humor könnyíti és tragédia súlyosítja szerzőnk új kötetét.


A bogyósgyümölcskertész fia - Hangoskönyv

Előadó: Rátóti Zoltán

A Libri honlapján meghallgatható részlet is a hangoskönyvből Rátóti Zoltán előadásában.


Nagy Gabriella: Mi a bogyó?

A bogyósgyümölcskertész fia. Rátóti Zoltán önálló estje Háy János novelláiból

Magyarországon egy ideje különös érdeklődés mutatkozik a bogyósgyümölcsök iránt. Mi a bogyó? Szeretjük a bogyósgyümölcsöt. Ám egy ideje (Háy János kötete óta) nem csak a meggyet és a cseresznyét, hanem A bogyósgyümölcskertész fiát, meg az apját, meg az anyját, meg. Fel lehetne venni a lexikonok szócikkébe egy újabb jelentést. Lásd: Háy etc.


„Egy rakat vicc, egy nagy zsák fájás”

A bogyósgyümölcskertész fia

Az idei Ünnepi Könyvhétre jelent meg Háy János novelláskötete, A bogyósgyümölcskertész fia címmel. Háy János régóta része a kortárs irodalmi palettának, egyéni hangvételű verseivel és prózai szövegeivel egyránt. A szerzőt arról kérdeztük, mennyi ideig készült a kötete, milyen élményein alapulnak novellái.


VÁLASZ:


Bedecs László: Hanyas vagy, hatvanas?

A bogyósgyümölcskertész fia

Mi tagadás, a bogyósgyümölcs-kertészség, hangzása alapján legalábbis, afféle mesebeli szakmának tűnhet, olyasformán, mint – hogy közeli példát említsek – a könnymutatványosoké. Csak míg utóbbi valóban varázslatos és misztikus foglalatosság, addig előbbi inkább profán és hétköznapi, hiszen voltaképp a ribizlitermesztést rejti.


Lacika

- Gyermekgyógyász - mondta a haverom, hogy a faterja gyermekgyógyász, ráadásul fõorvos egy svábhegyi gyermekklinikán. Pár év, és õ lesz az igazgató. Ez mindenütt így szokott lenni. Reggel bemegy, este nyolc, mikor hazaér. És egész nap ott a gyerekek. Estére már teljesen utálja a gyerekeket. Mert az neki a munkaanyag. Egy kõmûves se bírna betongerendákat meg nyolcas téglákat nézni otthon a konyhában. Utálja persze õt is, mármint a haveromat a faterja, és a húgát, mert más gyerek nem volt a családban.


A kéz

Senki nem szeretné így látni az ujjait. Teljesen bevagdalta a gitárhúr, mint a hagyma mondjuk, amit bele kell aprítani a forró zsírba. A hüvelyk tövénél meg jól megdagadt, mert annyira markoltam a hangszer nyakát, ahogy a köztörvényesek, szinte fojtogattam. Tisztára fájt az egész kezem, és így kellett énekelni, mert aki nem énekel, az már jobb, ha nem is gitározik, hanem behúzódik valamelyik sarokba. Mert aki gitározik és nem énekel, az pont olyan, mintha lábtempóval akarná átúszni a Balatont. Biztos halál.