Elbeszélés

Mátyáskirály és a magyar jövő

A Litera Mátyás király Gömörbe' című pályázatára

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Mátyáskirály. Ez a Mátyáskirály nem akármilyen családból származott, a testvére híres operahős volt, bazi nagy kardokkal az oldalán haldoklott minden este, s közben torkaszakadtából üvöltözött az operaház színpadán. Az apja meg híres törökverő volt Hegyeshalomtól Letenyéig verte a Németországból hazautazó török vendégmunkásokat, míg végül egy öngyilkos merénylő végzett vele Belgrád falai alatt.


Lánc

Házasságon innen és túl - Részlet

A nő belehajolt a férfi szájába, mint a cirkuszban az oroszlánidomár, hogy országnak-világnak megmutassa, na lám, mennyire jólnevelt is az én kis leóm. Most leharaphatnám a fejét, jutott a férfi eszébe, aztán megrémült, ahogy elképzelte a nyakerekből fröcsögő vért. Meg az is rögtön felvetődött benne, hogy a fájdalomtól ugyan megmenekülne, de ki csinálná meg akkor a fogait, amelyek igencsak rászorulnak a felújításra. A nő kiemelte a szájból s megint látótávolba helyezte a fejét.


Lacika

- Gyermekgyógyász - mondta a haverom, hogy a faterja gyermekgyógyász, ráadásul fõorvos egy svábhegyi gyermekklinikán. Pár év, és õ lesz az igazgató. Ez mindenütt így szokott lenni. Reggel bemegy, este nyolc, mikor hazaér. És egész nap ott a gyerekek. Estére már teljesen utálja a gyerekeket. Mert az neki a munkaanyag. Egy kõmûves se bírna betongerendákat meg nyolcas téglákat nézni otthon a konyhában. Utálja persze õt is, mármint a haveromat a faterja, és a húgát, mert más gyerek nem volt a családban.


A kéz

Senki nem szeretné így látni az ujjait. Teljesen bevagdalta a gitárhúr, mint a hagyma mondjuk, amit bele kell aprítani a forró zsírba. A hüvelyk tövénél meg jól megdagadt, mert annyira markoltam a hangszer nyakát, ahogy a köztörvényesek, szinte fojtogattam. Tisztára fájt az egész kezem, és így kellett énekelni, mert aki nem énekel, az már jobb, ha nem is gitározik, hanem behúzódik valamelyik sarokba. Mert aki gitározik és nem énekel, az pont olyan, mintha lábtempóval akarná átúszni a Balatont. Biztos halál.


Egymáshoz tartozók


Ha volna isten, s volna arra ideje, hogy rápillantson a budapesti házasságokra, a szégyentől lángra lobbanna az arcbőre, ha volna neki arcbőre és nem levegőből lenne, mint a legtöbb szellem. Persze a felelősséget rögtön áthárítaná, hisz a házasság nem része von haus aus a nagy műnek. Az ember találta ki magának, mert azt gondolta, jó. Ha javítani kell, neki kell megjavítani. Hogy hol rontja el, ő honnét tudná, egy isten van, mit tudhatna ő a párkapcsolatokról, meg különben is az égi messzeségből se jónak, se rossznak nem látszik semmi, csak annak, ami: ez például házasságnak. De az ember közelről látja, hisz benne van álló nap, s ha akarna sem tudna messzebb lépni, mint a rosszul-látó a lábjegyzetet, egészen a szeméhez emeli a sorsát.

 


A lány, aki hozott lélekből dolgozott

Kis Magyar Dekameron

Az apa, vagy ahogyan ő mondta: az apám, és ezután kezdett arról beszélni, ami végül is elvezetett az eseményig. Hogy tulajdonképpen az anyjával kezdődött. Nem tudja pontosan, hány éves volt, a kelleténél biztosan kisebb, mikor az anya azt mondta, ketten voltak csak otthon, az apa épp dolgozott, az anya meg kevert valamit a gázon, azt mondta, hogy az, amit az apádnak kell nyújtanom, az egy szolgáltatás.