Nagy Gabriella

Láthatóvá lettek folyamatok

Nagy Gabriella interjúja Háy Jánossal, a Szép versek antológia szerkesztőjével

A Körképhez hasonlóan nagy múltú antológiát, a Szép verseket idén először szerkesztette szépíró. A kötetről, amely hetven mai magyar költő verseit közli, az antológia összeállítóját, Háy Jánost kérdeztük.


Horváth Mária: Minden úgy lesz, ahogy mondom…

Háy János: A Herner Ferike faterja


Háy János: A Herner Ferike faterja című drámáját nem régen mutatta be a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház. A tavalyi pécsi Harmadik Színház-beli bemutató után (rendezte: Vincze János), Zalaegerszegen A Gézagyerek rendezője, Pinczés István vállalkozott a darab színpadra állítására. Az előadás sikerrel szerepelt a Bárka Stúdiószínházi Műhelyek Fesztiválján is. A Hevesi Sándor Színház műsorán november 17-én és 25-én este héttől volt látható. Legközelebb december 15-én játsszák.


Nagy Gabriella: Mi a bogyó?

A bogyósgyümölcskertész fia. Rátóti Zoltán önálló estje Háy János novelláiból

Magyarországon egy ideje különös érdeklődés mutatkozik a bogyósgyümölcsök iránt. Mi a bogyó? Szeretjük a bogyósgyümölcsöt. Ám egy ideje (Háy János kötete óta) nem csak a meggyet és a cseresznyét, hanem A bogyósgyümölcskertész fiát, meg az apját, meg az anyját, meg. Fel lehetne venni a lexikonok szócikkébe egy újabb jelentést. Lásd: Háy etc.


Nagy Gabriella: Ahogy az ördög muzsikál

Háy János: A Pityu bácsi fia


Tragédia történt egy észak-magyarországi kis faluban. Egy tizennégy éves fiú (neve ismeretlen, a Pityu bácsi nevű budapesti férfi fia) tragikus kimenetelű balesetet szenvedett rokonai kertjében. Egy szénakazalban felejtett vasvilla okozta a halálát. Az ügy kivizsgálása lezárult, bár nem bizonyítható, nem is kizárt, hogy a balesetet vétkes hanyagság okozta…


Nincs pénz, és nincs koncepció

A Litera interjúja Háy Jánossal és Mészáros Sándorral - Irodalom hétrét I.