A Gézagyerek - ElőadásIstendráma 2 részben

"Gondoltam, ha egyszer drámát írok, akkor majd igazi hősökről fogok. Kerülöm a polgári vircsaftot (kit érdekelnek a polgárok - engem nem), a lestrapált, kiábrándult feleségeket, a szerető után nyáladzó negyvenes férjeket. A kispályás konyhai jeleneteket, aztán este az ágyban: Akarsz? Nem. Tulajdonképpen én sem.
De ki lesz az én Hamletem, Learem, Macbethem és Othellóm? Kik lesznek az én hőseim, Törtem a fejem. Olyan hülyén néz ki az ember, amikor töri a fejét: össze-vissza ráncolja a homlokát, megborzolja a szemöldökét és annyira komoly képet vág, hogy a gyerekek átmennek a túloldalra, ha meglátják. Így koslattam az utcán, amikor kilépett Banda Lajos meg Herda Pityu a kocsmából. A Pityu éppen azt magyarázta a Lajosnak, hogy ennél szarabb világ biztosan nincsen, mert ha szarabb lenne, akkor már rég felrobbant volna. Ott van az a szegény Géza is, mondta. Hogy mi történt vele.
Néztem a Bandát meg a Herdát, ahogy beszélnek Gézáról, a Gézagyerekről. Igazi hősök voltak, bár nem úgy voltak öltözve, mint a tragédiákban, meg a faterjuk se volt király, meg herceg. Ócska munkáskabátban jártak. Szobon melóztak a kőfejtőben.
- Minek beszélsz örökösen Gézáról? - kérdezte Banda.
- Mert azt akarom - mondta Herda Pityu -, hogy megszakadjon a szívem.
- És az jó, ha megszakad? - kérdezte megint Banda.
- Különben minek van, ha nem?"

Háy János drámájának a helyszíne egy meg nem nevezett falu valahol Vác és Szob között. Kulisszáit, hőseit tekintve, hangulatában és filozófiájában roppant egységes világba csöppe-nünk. A megalázottak és megszomorítottak közegébe, akik nem rendszerváltásra, hanem megváltásra várnak.

A Gézagyerek nem gyűlöl, nem vádol, hanem feltétel nélkül szeret és hisz. Megbízik bárki-ben. Őszinte, nyílt tekintetében mégis ott lapul a vád, mert tiszta, kék szeme hű tükre minden gyarlóságunknak, rigolyánknak, de a bennünk lakó Istennek is. Úgy néz mindent és mindenkit, mint egy okos kisfiú, s ha valóban gyermek lenne, valószínűleg csak legyintene rá a falu népe. De mit kezdjenek a gyerekemberrel? Egy szellemileg fogyatékos felnőttel?
Háy János drámájában az a különösen izgalmas, hogy mindennek metafizikai dimenziója van: "olykor felfeslik az ég koszlott szövete és mögötte az üresnek hitt helyen bizonytalanul feldereng valami, amit jobb híján istennek neveznek. De csak léte, hangtalan működése érzékelhető, ám az, hogy mivégre van, továbbra is felfoghatatlan titok marad az ember számára.

Előadások:

Debreceni Csokanai Színház Stúdiószínpada, 2001, rend. Pinczés István

Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg, 2006, rend. Bagó Bertalan

Pécsi Harmadik Színház, 2006, rend. Vincze János

 

 

 

 

A Gézagyerek díjai:

2002 Poszt - Lejobb epizódszereplők díja (Miske László, Kóti Árpád
A vendéglátó megye díja
Dramaturgok legjobb dráma díja
2002 stúdiószínházi felsztivál Budapest
Legjobb rendezés díja (Pinczés István)
Legjobb férfi főszereplő díja (Maday Gábor)
2002. A színházkritikusok díja: Legjobb magyar dráma
2003 Toruni nemzetközi Fesztivál (Lengyelország)
Második díj

A darabot beválasztotta a Londoni Nemzeti Színház a magyar év színházi produkciói közé. Lefordították lengyelre, oroszra, angolra és németre, olaszra, szlovákra, horvátra és finnre, szerbre. Lengyelországban bemutatták a Lódzi Színművészeti Főiskolán, a Tévészínházban és a Varsói Studioteatrban, felolvasták Nápolyban, Londonban, New Yorkban, a finnországi Tamperében, valamint az Észt Nemzeti Színházban Tallinban.