Háy János: Minden író a sebeiből dolgozik

Interjúsorozatunkban az olvasóknak kínálunk teret, hogy azt kérdezzék meg kedves íróiktól, amire mindig is igazán kíváncsiak voltak. Ezúttal Háy János válaszolt Demény Péter, Heitner Barbara, Janáky Marianna, Kupecz Iván, Mihály Emőke, Tamasapp Dénes, Titjuli, Tóth Bernadett és Tóthibi kérdéseire. 

Író-olvasó találkozó - Háy Jánossal

A Litera mostantól rendszeres író-olvasó találkozókat szervez, amelyek ott kezdődnek el, ahol a vidéki könyvtárak és kultúrházak hasonló rendezvényei véget érnek: a közönség kérdéseinél. Az író és olvasója közvetlen párbeszédéhez kínálunk teret, lehetőséget - annak reményében, hogy mindez eleven, izgalmas, minden feszengést, hivatalosságot kiiktató diskurzusokhoz vezet. Legyen hát Ön, aki kérdez – most Háy János válaszol.

A kéz, ami ír

Háy János saját novelláskötete, A bogyósgyümölcskertész fia alapján írta a színdarab szövegét, ami megihlette Lovasi Andrást és a Kiscsillag zenekart. A darabot december 9-én mutatják be a kaposvári Csiky Gergely Színházban, Göttinger Pál rendezésében. Mészáros Csilla interjújának részletét közöljük a színház jóvoltából.

Háy János: Kösz, jól érzem magam

Idén negyedik alkalommal augusztus 3. és 7. között rendezik meg Nagyharsány, Kisharsány és Palkonya részvételével az Ördögkatlan összművészeti fesztivált Baranyában. A fesztivál előtt a Bárka Hajónapló Kritikaíró Műhely hallgatói készítettek interjúkat az irodalmi programok majdani résztvevőivel. Ezek első darabját, Szabó Julcsi interjúját Háy Jánossal olvashatják most.

Ahány színház annyi szokás

Világ-drámák és drámai világok II.

A Világ-Dráma Füzetek első két kötetének megjelenése kapcsán a sorozatszerkesztő dramaturgokkal, Rideg Zsófiával és Kozma Andrással a kortárs világdráma tendenciáiról, és a művek interpretálása körüli műhelymunkáról Szegő János beszélgetett. Az interjú második része.

"a főcsapást mindig a létben keresem"

Jánossy Lajos beszélgetése a litera Írogatsz még? sorozatában


Szilágyi Zsófi kérdezte: Mi jelenik meg Tőled a Könyvfesztiválon?A könyv címe Egymáshoz tartozók. Van benne négy ciklus: Család, Irodalom, Út, Idő. És épp ezekről szólnak a kötetben szereplő kisprózák. 

 


„Ez nem azt jelenti, hogy nem tévedhetek”

Jánossy Lajos interjúja Háy Jánossal a Szép versek antológiáról

Milyen módszerrel lehet áttekinteni egy év verstermését? Folyamatosan követed a megjelenéseket (folyóiratok, kötetek), vagy a szerkesztésre külön időt szánsz, amikor egyszerre olvasod át a szövegeket?


„A közönség az egy pontos teszt”

Gaál Tekla interjúja Háy Jánossal


Nem telt unalmasan az ősz számodra, több fontos esemény is történt az elmúlt hetekben, hónapokban „Háy János drámái körül”. Nem régiben mutatták be A Pityu bácsi fiát Beregszászon, a Beregszászi Illyés Gyula Színház előadásában, Bérczes László rendezésében, majd nyomban utána Budapesten is.

Miért Beregszászra esett a választás, és miért ott volt a bemutató?


Hogy belevágja a szíved a világba...

Bérczes László beszélgetése Háy Jánossal


A bogyósgyümölcskertész fia című, 2003-ban a Könyvhétre a Palatinusnál megjelent kötetedben sok novellát indítasz úgy, hogy a kezdő mondatod vége: mondta. A kötet darabjai közül legalább tizenöt indul így. Ez tudatos választás volt?

    


Nincs pénz, és nincs koncepció

A Litera interjúja Háy Jánossal és Mészáros Sándorral - Irodalom hétrét I.