Kiadók a könyvhétről - PalatinusA Litera a Palatinus szerkesztőjét, Háy Jánost kérdezte

Háy Jánost, az Palatinus Kiadó szerkesztőjét arról kérdeztük, mit vár a kiadó az idei Könyvhéttől.

Ilyenkor minden kiadóban, így nálunk is, őrült nagy az izgalom, hogy a készülő könyvek időre megjelenjenek és boltokba kerüljenek, hogy legyen minél több vásárló, s legyen minél szélesebb a megjelenő kötetek kritikai recepciója, készüljenek bőségesen rádió- és révéműsorok a megjelenő új kiadványokról. A Könyvhét akkor jó, ha rengeteg a nagy dobás, ha könyvekkel pakolt cekkel hagyjuk el a Vörösmarty teret. Privátim egyébként én már az elején is a végét várom, mert nem rajongok a tömegrendezvényekért.
Az idei Könyvhét esetében kisebbfajta botrányt kavart, hogy az MKKE csak azokat a kiadókat engedi a Vörösmarty téren külön sátorral megjelenni, akik tagjai közé léptek.. Az odaérkező vásárlók ezt valószínűleg nem fogják érzékelni, reményeink szerint inkább csak a bőséges kínálattal fognak találkozni, s ez így van rendjén. Egyébként az utolsó pillanatban harminc cég belépett az MKKE-be. Azt hiszem, a fontos műhelyek többsége ott lesz a téren. Egyébként ha a szakma előre eldöntené, rögzítené, hogy a Könyvhét mit preferál, mire helyez hangsúlyt, akkor ez a zűrzavar nem következhetett volna be. Szerintem a könyvhétnek az irodalomról kell szólnia, s reményeink szerint arról is fog szólni.
A Palatinus kiadó idei könyvheti ajánlatában hét könyv szerepel: Károlyi Csaba: Non finito című kötete, mely irodalmi beszélgetéseket tartalmaz, Balázs Attila: A meztelen folyó című regénye, Heller Ágnes: Filozófiai labdajáték című, tanulmányokat tartalmazó könyve, Nagy Gabriella: Idegen című regénye, Maros András Neveket akarok hallani című novelláskötete, s Mándy Iván: Novellák 1-3, és A bogyósgyümölcskertész fia című novelláskötetem. Az induló átlagpéldányszám kb. ezer példány valamennyi kidványunk esetében.
Őszintén szólva mindegyiktől sikert remélünk, de előre nehéz meghatározni, melyik lesz az, amelyik kiugrik. A Mándy-anyagot mindenképpen szertnénk a szakma és a közönség figyelmébe ajánlani, hisz évtizedek óta nem volt Mándytól ilyen méretű gyűjtemény, s óriási befektetés volt a kiadótól egy ilyen nagy vállalkozás koordinálása, menedzselése.