Tegyük fel, hogy van egy macskám

Háy János az Olvasóligetben

Ha nincs mikrofon, hát nincs, mondta Háy János, akkor majd közelebb ülünk egymáshoz. Ám aztán mégiscsak lett, de maradt a közel ülés is, annyian voltak kíváncsiak arra, mit fog fölolvasni, és miket válaszol Nagy Gabriella (milyen) kérdéseire.


Garaczi László: A legyőzöttek kíváncsisága

A Gézagyerek

„Hogy a faszba van ez a világ?"


1.


Háy János a kortárs líra és próza meghatározó alakja a nyolcvanas évektől, ugyanez 2000 óta immár színpadi szerzőként is elmondható róla. Mintha megfogadta volna a régi tanácsot, hogy drámát az író negyven éves kora előtt ne írjon, ennyi idő alatt jut az ember kellő emberismeret és élettapasztalat birtokába.


Babiczky Tibor: Tükröm, tükröm...

A gyerek

Nobozmeg.* Ez az első szó, ami Háy János új regényének elolvasása után először eszembe jutott. Nobozmeg, erre vártunk.


Mindenki gyerek

Györe Gabriella beszámolója Háy János kötetének bemutatójáról

Reményi József Tamás, a kötete szerkesztője szerint a könyv úgy beszél jelentős filozófiai problémákról, hogy közben a mindennapok nyelvét használja - Háy János csak részben értett egyet beszélgetőpartnerével, mert a regény nyelve látszólag ugyan valóban a mindennapok nyelvét idézi, mégis konstruált nyelv.


Szilágyi Zsófia: Lehetségesek

A gyerek

Vannak lehetséges sorsok, néha szinte széttéphetetlenül összegubancolódva a ténylegesen megvalósulókkal, olvashatjuk többször is Háy János legújabb regényében, A gyerekben: „ha ennek a lehetséges életnek az útján megyünk tovább, ami ebben az esetben éppúgy esélyes a megtörténésre, mint bármely más, például az, ami később megtörtént, végül e lehetséges évek múlásával a lány egyedül marad majd azzal a várakozással, hogy lesz neki unokája, akit szerethet, s akivel majd megélheti, hogy van valami értelme az életének, s ez is lett volna, ha nem


Bodor Béla: Ezmég–azmár

Házasságon innen és túl

Nem lehetetlen, hogy ha majd a késő utókor irodalomtörténésze tekint vissza a XX–XXI. század magyar kisprózájára, többé-kevésbé szakadásmentes folyamatot fog megpillantani. Persze Kosztolányi egy kicsit más, mint Krúdy, Kamondy László, mint Gelléri Andor Endre, Garaczi László, mint Mándy Iván, Grecsó Krisztián, mint Tar Sándor; az eltérések azonban sokkal csekélyebb jelentőségűek, mint az azonosságok.


Háytech

Sissó beszámolója Háy János: Házasságon innen és túl c. kötetének bemutatójáról

Térdig gázolok a nőkben Háy János Házasságon innen és túl című novelláskötetének bemutatóján, aztán nagy nehezen bepréselem magam két nőrajongó közé a hátsó padban. Hát igen, tudományosan igazolt tény, hogy többet olvasnak a nők, így többen járnak nyilván könyvbemutatóra is, meg dedikáltatni, mert addig se a problémáikra gondolnak, amelyeket az író egyébként rendszeresen jól felvázol nekik, nehogy azt higgye bárki, hogy akkor szép az élet, vagy akkor hívják életnek egyáltalán, ha gondtalan.


Egy anarchista óvodás feljegyzéseiből

Neltz Tamás beszámolója

Fél órával a kezdés előtt Háy János aggódik és izgul. Aggódik, mert alig néhányan lézengenek a Bárka pulai főhadiszállásán, és izgul, mert egyedül téblábol az üres színpadon, és a keverőpultnál álló technikus utasításainak engedelmeskedve a mikrofonját próbálgatja. Ha teljesült volna gyerekkori vágya és beatzenész lesz belőle, biztos semmi gondja nem lenne a mikrofonpróbával, a közönség pedig, hétfő ide, fesztiválközepi fáradtság oda, mégiscsak összegyűlik.


Bedecs László: Hanyas vagy, hatvanas?

A bogyósgyümölcskertész fia

Mi tagadás, a bogyósgyümölcs-kertészség, hangzása alapján legalábbis, afféle mesebeli szakmának tűnhet, olyasformán, mint – hogy közeli példát említsek – a könnymutatványosoké. Csak míg utóbbi valóban varázslatos és misztikus foglalatosság, addig előbbi inkább profán és hétköznapi, hiszen voltaképp a ribizlitermesztést rejti.