Egy szerelmes vers története

Az Egy szerelmes vers története izgalmas kalandozás nem csupán a költészet tájain, hanem mindenekelőtt a szerelemben.


Egymáshoz tartozók


A viharos sikert és fölzaklató vitákat kavaró regény, A gyerek, valamint összegyűjtött versei, a Meleg kilincs után ismét kisprózakötettel jelentkezik Háy János. Kik és mik is tartoznak egymáshoz? Családtagok és családi történetek. Azután az irodalmi család tagjai, hajdani írókollégák és az irodalomtörténeti emlékek. Valóságos utazások szóló naplók. Képzeletbeli utazások kortársaink indulatainak és elfogultságainak vidékén. Ahogy a szerző írja előszavában: olyan viszonyokról van szó, pl. apa-anya-gyerekek, író-írás-irodalom, amelyek természetükből adódóan egymáshoz tartoznak.


A Pityu bácsi fia

Színjáték egy részben

Elmentünk abba a faluba, ahol a szerző elmondása szerint az eset történt, és megkérdeztük a lakókat:

- Ismertek maguk egy Pityu bácsi nevű embert?

- Nem, nem ismertünk. Ebben a faluban Pityu nevű ember soha nem lakott.

- És a Pityu bácsi fiáról hallottak?

- Mivel Pityu bácsi nevű ember itt nem élt, nem lehetett fia sem.

- Akkor az az eset megtörténhetett-e a Pityu bácsi fiával?

- Nem.

- Akkor mi történt itt?

- Semmi.


A Senák - Előadás

Színmű két részben


A hatvanas évek elején budapesti agitátorok szervezik a téeszt egy Ipoly menti falucskában. A parasztok viszont – különösen a lovait féltő Rák Jani – sehogy sem akarnak belépni. Ekkor egy helybéli, a Senák más taktikát javasol…Rák Jani igaz ember: nem lép be a termelőszövetkezetbe, és nem mond le a lovairól. A részeges falu bolondja, Senák azonban a "fejlődés" mellé áll, és őrületbe kergeti a családot, míg Jani nem adja meg magát a sorsnak. A bosszú a gazdájuktól elszakított lovakra marad...


A Senák

Istendráma két részben

Sajtó alá rendezte: Dúró Győző


A Herner Ferike faterja

A Gézagyerek - Előadás

Istendráma 2 részben


"Gondoltam, ha egyszer drámát írok, akkor majd igazi hősökről fogok. Kerülöm a polgári vircsaftot (kit érdekelnek a polgárok - engem nem), a lestrapált, kiábrándult feleségeket, a szerető után nyáladzó negyvenes férjeket. A kispályás konyhai jeleneteket, aztán este az ágyban: Akarsz? Nem. Tulajdonképpen én sem.


Budapest - Hídfőváros

Háy János és Fejér Gábor könyve

Az, hogy mondjuk el a budapesti hidak életét, s mondjuk el a budapesti hidak körül kavargó életet, igazán szerencsés, de egyszersmind kockázatos gondolat. Az pedig, hogy egy fotóművész és egy író közös vállalkozása legyen ez a mondás, egyenesen istenkísértés. Hogyan lehet egyeztetni, összehangolni a kettőt, ha két különböző nyelven beszélnek? Fejér Gábor fantasztikus fotói mintha mindig valami gyönyörű, talán nem is evilági világot nyitnának meg előttünk.


Házasságon innen és túl - Hangoskönyv

Előadó: Rátóti Zoltán

"A lány akkor elnevette magat, főleg ezen a Bendzsamin Británián, ebből a nevetésből emelte a gitáros fiúra a szemét. A szem nem kék volt, barna vagy zöld, hanem szép volt. Odaemelte ezt a szép szemet és még mindig nevetett, a fiú csodálkozott, hogy ez a vicc ennyire bejön, hogy ilyen egyszerűen, mondhatni hülyén kezdődik a szerelem." (Részlet)

Felolvassa Rátóti Zoltán.


A bogyósgyümölcskertész fia - Hangoskönyv

Előadó: Rátóti Zoltán

A Libri honlapján meghallgatható részlet is a hangoskönyvből Rátóti Zoltán előadásában.