Háy János - Lovasi András: A kéz

"Most tényleg hagyd már ezt a poros szart, ilyet csak a Zeneakadémián szoktak, ott is csak azért, mert kötelező, a világ már nem itt tart. Érted? Dzsimi Hendriksz óta tök ciki ilyeneket játszani." - A Forrás áprilisi számát Háy János és Lovasi András A kéz című drámájának részletével ajánljuk.

Háy János: Hamlet

Claudius: A tököm tele van a fiaddal. Elküldtük Erasmusra, egy vagyonba került, mert az a geci állam csak annyit ad, hogy még a koleszra sem elég, hogy majd persze önálló lesz, meg magabiztos, meg végre megtanul rendesen angolul, erre visszajön, s kiderül, hogy a faterja szellemével társalgott fél évig belőve Amszterdam utcáin magyarul. - Háy János Shakespeare Hamletjét dolgozta át a Litera előszilveszterére.

Háy János: Egy lány kéne nékem

A Litera Bodor Ádám regényrészletének közlésével elindult, heti frissülésű szépirodalmi rovatában Kukorelly Endre, Tőzsér Árpád és Parti Nagy Lajos írását követően Háy János prózáját adjuk közre. A szöveg a Műcsarnok Bizottság-kiállításához kapcsolódó, 24 író részvételével péntek esténként jelenleg is zajló, Lehetnék én is kamikaze című irodalmi rendezvénysorozat 2011. szeptember 9-ei estjén hangzott el.

Háy János: Small step for a man, giant leap for me

A Magyar Lettre őszi számát Háy János New York-i esszéjével ajánljuk. Amerika, London, Párizs és az ötödik Svájc a tartalomban!

SMALL STEP FOR A MAN, GIANT LEAP FOR ME


Pamela Billignek, Brogyányi Jenőnek és George

Demathasnak, akik nélkül innen maradok az óceánonKülföldi vers


Tudom, nem szabad,

de mit tegyek,

nem tart vissza puha kéz,

vas akarat,

hogy verset írjak,

mikor nem vagy velem,


A lány, aki hozott lélekből dolgozott

Kis Magyar Dekameron

Az apa, vagy ahogyan ő mondta: az apám, és ezután kezdett arról beszélni, ami végül is elvezetett az eseményig. Hogy tulajdonképpen az anyjával kezdődött. Nem tudja pontosan, hány éves volt, a kelleténél biztosan kisebb, mikor az anya azt mondta, ketten voltak csak otthon, az apa épp dolgozott, az anya meg kevert valamit a gázon, azt mondta, hogy az, amit az apádnak kell nyújtanom, az egy szolgáltatás.


Egymáshoz tartozók


Ha volna isten, s volna arra ideje, hogy rápillantson a budapesti házasságokra, a szégyentől lángra lobbanna az arcbőre, ha volna neki arcbőre és nem levegőből lenne, mint a legtöbb szellem. Persze a felelősséget rögtön áthárítaná, hisz a házasság nem része von haus aus a nagy műnek. Az ember találta ki magának, mert azt gondolta, jó. Ha javítani kell, neki kell megjavítani. Hogy hol rontja el, ő honnét tudná, egy isten van, mit tudhatna ő a párkapcsolatokról, meg különben is az égi messzeségből se jónak, se rossznak nem látszik semmi, csak annak, ami: ez például házasságnak. De az ember közelről látja, hisz benne van álló nap, s ha akarna sem tudna messzebb lépni, mint a rosszul-látó a lábjegyzetet, egészen a szeméhez emeli a sorsát.

 


Vasárnapi ebéd

Polgári színjáték


ELSŐ FELVONÁS1. jelenet

Tetőtéri lakás, ahol a lány és a férje élnek. Este, férj érkezikElső Férfi: A gyerek?

Lány: Már alszik.

Első Férfi: Mindig alszik, amikor hazajövök.

Lány: Mert akkor jössz haza, amikor alszik, ha nem akkor jönnél haza, amikor alszik, akkor ébren lenne.

Első Férfi: A munkahelyem.

Lány: Már ott is lehet?

Első Férfi: Mit?

Lány: Inni.


Ma újra jött

Ma újra jött és

életben tart a sátán,

ma megint rámsózott

egy napot.

Hiába mondtam:

elég volt,

hiába mondtam:

nem akarom.


Ma újra jött fejemre

szórta az eget,

továbblökött,

napra nap,

nem éltem

még eleget.


Megint itt van

és ad nekem,

nem elvesz,

mert így fáj,

nevet az arcomba,

leköpi a testem.

Így élek leköpve,

és nem hoz

halált az isten.


Ma újra jött.

Keze van, lába,

feje, mint egy ember.

Nem olt tüzet,

nem olt lelket,

csak int, hogy

nekem élnem kell.


Arca arc,

szája száj,

foga fog.

Elfogja előlem

a napot.